Aninoasa – se numără printre cele 5 finaliste in lupta pentru titlul de ”Sat European de Tineret 2024”
ANINOASA
ANINOASA

se numara printre cele 5 finaliste in lupta pentru titlul de

”Sat European de Tineret 2024”

”Sat European de Tineret 2024”

🎊 Comuna Aninoasa din Județul Dâmbovița se numără printre cele 5 comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024!
👏 Felicitări Grupului de inițiativă al Tinerilor din Aninoasa și cât mai multă energie și implicare în etapa următoare!
🔸 Urmează o perioadă de trei luni de mentorat pentru tinerii din grupurile de inițiativă din fiecare comună finalistă, timp în care acestea vor primi sprijin și feedback pentru a-și îmbunătăți candidatura, dar și formare pentru a se dezvolta ca grupuri autonome.
🔸De asemenea, membrii Guvernanței vor ajunge în fiecare din cele 5 comune finaliste, pentru a-i întâlni și pe ceilalți tineri din comunitate.
🔸Interviul final cu membrii juriului va avea loc în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural, în luna septembrie, după care tinerii vor avea timp să depună candidatura îmbunătățită, în forma finală, până la data de 11 octombrie.
🔸Titlul va fi acordat în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, pe data de 11 noiembrie.
🔗Toate detalii despre procesul și calendarul de selecție sunt disponibile pe site-ul programului în secțiunea Apel 2024.
ℹ️ European Youth Village este un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, coordonat la nivel național de Guvernanța formată din Asociatia Pentru Dezvoltare Activa și Go Free -Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile.
🧡 Mai multe detalii despre acordarea titlul de Sat European de Tineret sunt disponibile aici: http://europeanyouthvillage.eu/despre-titlu/
🫶Dezvoltăm împreună comunități autonome de tineri în mediul rural!

TINERELE CARE VOR SĂ ADUCĂ LA ANINOASA TITLUL DE “SAT EUROPEAN DE TINERET 2024” NE-AU POVESTIT EXPERIENȚELE TRĂITE PÂNĂ ACUM ÎN ACEST PROIECT

Cele cinci tinere din comuna dâmbovițeană Aninoasa alături de reprezentanți ai grupurilor de inițiativă ale tinerilor din celelalte 7 comune semifinaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 au participat în perioada 12-16 iulie la o întâlnire națională, organizată, în comuna brașoveană Bran, de Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile), cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus al Uniunii Europene. Întâlnirea a avut drept scop interacțiunea între tinerii din toate cele opt comune semifinaliste, ca ei să poată înțelege mai bine programul și cum pot să își îmbunătățească candidaturile pentru următoarea etapă.

Comuna dâmbovițeană Aninoasa este reprezentată de cinci tinere motivațe, care-și doresc din toată inima să fie câștigătoarele titlului de Sat European de Tineret 2024. Au alături de ele și le susțin cu toate forțele toată comunitatea locală, conducerea Primăriei Aninoasa, Consiliul Local și Be You European Youth Association.

Cele cinci fete ambițioase sunt: Ionescu Maria-Lavinia, Negoiță Laura-Antonia, Coman Elena – Teodora, Cristache Ana-Stefania și Maria Domnescu.

Tânăra Lavinia Ionescu se află printre cei cinci tineri din Aninoasa care luptă să aducă la Aninoasa titlul de Sat European de Tineret 2024. Lavinia ne-a povestit ce exeprinețe a trăit până acum în acest proiect.

„Să fiu parte din grupul de inițiativă care candidează pentru titlul de Sat European de Tineret este o experiență pe cât de stresantă, pe atât de extraordinară. Motivația de a duce acest titlu acasă constă în dorința arzătoare de a ne oferi nouă, tinerilor, oportunități de dezvoltare pe plan personal cât și pe plan profesional, în cadrul comunei noastre, să înflorim precum florile de anin. În urma acestui proces, am învățat multe despre programul EYV cât și despre conceptul de comunitate, și am avut șansa să întâlnesc oameni minunați din partea guvernanței și din partea tinerilor din satele semifinaliste, de la care am primit sfaturi, opinii și încurajări. Procesul realizării candidaturii a fost unul plin de anxietate și nesiguranță, dar cu ajutorul grupului extins de tineri, am reușit să o punem la punct. Interviul cu juriul a fost unul cu emoții mari, dar am reușit să ne transmitem mesajul, care la rândul său a fost primit de juriu cu un zâmbet, urmat ulterior de sfaturi și îndrumări valoroase de la membrii acestuia. Aceasta a fost o experiență unică, iar după fiecare activitate, fiecare întâlnire sau discuție consultativă din cadrul acestui proces, simt că am evoluat ca persoană. Împreună dăm upgrade comunității noastre!” ne-a declarat Lavinia Ionescu, Comuna Aninoasa, Județul Dâmbovița

Și Laura Negoiță se află printre cei cinci tineri aninoșeni prinși în acest proiect. Laura spune că a fost copleșită de eomții, însă acestea sunt constructive și nu fac decât să o motiveaze.

„De când m-am conectat la comunitatea European Youth Village, pot spune că am descoperit lucruri noi atât despre mine, cât și despre colegele mele din grupul de inițiativă, am cunoscut oameni minunați, dornici de schimbare și foarte curajoși, dar cel mai important am realizat că dacă ai suficientă motivație, poți realiza foarte multe lucruri. Am intrat în grupul de inițiativă al comunei mele din dorința de a aduce o schimbare în comunitate, de a le oferi aceleași oportunități celor din mediul rural ca și celor din urban și de a le face dorințele și nevoile auzite în fața autorităților locale. A fost pentru prima dată când am luat parte la un eveniment organizat în cadrul acestui program, prima dată când m-am întâlnit cu Guvernanța Programului European Youth Village, prima dată când am prezentat o candidatură în fața unui juriu și prima dată când mi-am reprezentat comuna. Am avut o groază de emoții pe parcursul acestor zile, însă motivația de a aduce o schimbare în comuna Aninoasa m-a făcut să nu le las să mă copleșească. Nu m-am simțit niciodată în plus sau lăsată pe dinafară, toți tinerii fiind deschiși și sociabili. Dacă aș putea să dau timpul înapoi, n-aș sta nicio secundă să mă gândesc dacă vreau să fac parte din nou din acest program.” ne-a povestit Laura Negoiță, Comuna Aninoasa, Județul Dâmbovița

Cele opt comune semifinaliste reprezentate la întâlnirea națională sunt: Aninoasa (Județul Dâmbovița), Drânceni (Județul Vaslui), Jebel (Județul Timiș), Măgurele (Județul Prahova), Peștera (Județul Constanța), Poiana (Județul Galați), Popești (Județul Bihor), Tulucești (Județul Galați).